Naar inhoud gaan
background-faq

Veelgestelde vragen

Krijg antwoord op de meest gestelde vragen over voetschimmel en huidschimmels (jock itch en ringworm)

Veelgestelde vragen over voetschimmel

Kan ik opnieuw voetschimmel krijgen na een voetschimmelinfectie?

Ja, zelfs na een succesvolle behandeling van een voetschimmelinfectie kun je opnieuw besmet raken met voetschimmel. Als je opnieuw in contact komt met de schimmel, kan dit leiden tot een nieuwe voetschimmelinfectie.

Hoe werkt Lamisil?

Lamisil bevat het werkzame bestanddeel terbinafine. Terbinafine heeft een schimmeldodend effect, wat betekent dat het de schimmel doodt, in tegenstelling tot schimmelwerende medicijnen die de verspreiding van schimmels remmen. Bij een schimmelbehandeling wordt de schimmel verwijderd door huidvernieuwing (3-4 weken). Lamisil blijft na de gebruiksperiode in de huid en blijft de schimmel bestrijden.

Hoe lang moet een behandeling tegen voetschimmel duren?

Schimmeldodende middelen zoals Lamisil pakken snel de ziekteverwekkers aan die de voetschimmel tussen de tenen veroorzaken en elimineren de meest voorkomende schimmelinfecties. Ga door met de behandeling volgens de bijsluiter tot het einde, zelfs als je symptomen eerder verdwijnen. Vroegtijdig stoppen met de behandeling verhoogt het risico op herinfectie. Je hoeft Lamisil Once met de gepatenteerde geloplossing maar één keer te gebruiken. Als u binnen een week geen verbetering ziet, moet u contact opnemen met uw arts.

Wat gebeurt er nadat de voeten zijn behandeld met Lamisil?

De terbinafine in Lamisil Once blijft tot 13 dagen na gebruik in de huid aanwezig. Resterende schimmelcellen staan dus nog steeds bloot aan het schimmeldodende effect van terbinafine. De terbinafine in Lamisil Voetschimmelcrème blijft ook in de huid. Na 7 dagen gebruik blijft terbinafine nog eens 7 dagen aanwezig in de aangetaste huid en blijft de ziekteverwekkers bestrijden.

Hoe vaak komt voetschimmel voor?

Voetschimmel is een veel voorkomende, geneesbare ziekte. Eén op de drie Duitsers krijgt in zijn leven voetschimmel.

Wat voor soort huidinfectie is voetschimmel?

Voetschimmel is een besmettelijke schimmelinfectie die de huid van de voeten aantast. De belangrijkste ziekteverwekkers die voetinfecties veroorzaken zijn filamenteuze schimmels (dermatofyten), die meestal de ruimte tussen de vierde en vijfde tenen infecteren.

Hoe ziet voetschimmel eruit?

Voetschimmel veroorzaakt schilfering, roodheid en een gebarsten huid op de voetzolen en tussen de tenen. Andere symptomen zijn blaarvorming, etterende en pijnlijke, ontstoken huid. Zie voor meer informatie de pagina met symptomen van voetschimmel.

Kan voetschimmel zich verspreiden naar andere delen van het lichaam?

Ja. Als je aan besmette huid krabt en deze aanraakt, kan de voetschimmel zich verspreiden naar je handen. De infectie kan ook worden overgedragen door besmette lakens, handdoeken of kleding aan te raken. Als je andere lichaamsdelen aanraakt nadat je aan de geïnfecteerde huid hebt gekrabd, kan de infectie zich verspreiden naar het bovenlichaam, de lies of andere lichaamsdelen. Het wordt ook aanbevolen om eerst je sokken aan te trekken en dan je ondergoed.

Is voetschimmel besmettelijk?

Ja. De schimmel die voetschimmel veroorzaakt is zeer besmettelijk. Je kunt besmet raken – of anderen – door het aanraken van besmette huid, oppervlakken of materialen.

Is voetschimmel een schimmelinfectie?

Ja, voetschimmel is een schimmelinfectie. De medische naam is tinea pedis. De oorzaak zijn dermatofyten, zogenaamde filamenteuze schimmels, die zich in de huid vermenigvuldigen. In veel gevallen gaat de schimmel niet vanzelf weg en moet deze worden behandeld met schimmeldodende middelen zoals Lamisil.

Welke symptomen veroorzaakt voetschimmel?

De symptomen van een voetschimmelinfectie kunnen per persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen van voetschimmel zijn:

 • Jeuk, een branderig of prikkend gevoel tussen de tenen of op de voetzolen
 • Witte, gezwollen huid tussen de tenen
 • Schilferige of gebarsten huid, kleine barstjes (kloven) op de voeten of tussen de tenen
 • Roodheid, uitslag, blaren of etteren van de huid op de voeten
 • Dikke, droge, schilferige huid op de voetzolen (chronische mocassin mycosis”)”.

Kan ik voetschimmel voorkomen?

Ja. Regelmatige voetverzorging kan helpen om voetschimmel te voorkomen:

 • Was je voeten elke dag grondig en droog ze zorgvuldig af
 • Draag niet elke dag dezelfde schoenen zodat de schoenen volledig kunnen drogen
 • Draag elke dag verse wollen of katoenen sokken

Is de voetschimmel verdwenen als de symptomen verdwijnen?

Nee. Dit is een veel voorkomende misvatting die vaak leidt tot terugkerende infecties. Het is belangrijk om de behandeling gedurende de volledige gebruiksduur voort te zetten, zelfs als de symptomen al verdwenen zijn. Je hoeft Lamisil Once maar één keer te gebruiken voor voetschimmel tussen de tenen.

Is voetschimmel te genezen?

Ja. De voetschimmelinfectie kan worden verholpen met Lamisil. Een klein percentage van de voetschimmelpatiënten heeft een chronische infectie die een langere, uitgebreidere behandeling vereist. Als je bang bent dat je een chronische voetschimmelinfectie hebt, neem dan contact op met je huisarts.

Raak ik zeker geïnfecteerd als ik in contact kom met de ziekteverwekkers van voetschimmel?

Nee. Het feit dat je mogelijk in contact bent gekomen met ziekteverwekkers van voetschimmel betekent niet dat je zeker geïnfecteerd zult raken. Als je echter vermoedt dat je in contact bent gekomen met de ziekteverwekker, volg dan de volgende tips voor een goede voetverzorging en let op veelvoorkomende symptomen van infectie.

Kan een voetinfectie worden voorkomen door je voeten goed te verzorgen?

Ja! Preventie begint met regelmatige voetverzorging. Een goede voetverzorging omvat:

 • Voeten goed wassen en drogen
 • Draag niet elke dag dezelfde schoenen
 • Elke dag schone sokken gebruiken

Kunnen schimmelinfecties op de voeten worden behandeld met normale voetverzorging?

Regelmatige voetverzorging helpt infectie voorkomen, maar lost een bestaande voetinfectie niet op.

Wanneer moet Lamisil worden aangebracht?

Afhankelijk van het product moet Lamisil ’s ochtends en/of ’s avonds worden aangebracht. De voeten moeten schoon en droog zijn. Idealiter wordt Lamisil direct na het baden of douchen aangebracht.

Veelgestelde vragen over jock itch

Hoe ziet jock itch eruit?

Jock itch manifesteert zich als rode, verhoogde, schilferige plekken die soms etteren of blaren vormen op de dijen, liezen en billen. Soms zijn de aangetaste huidzones ongewoon donker of licht.

Wat is de oorzaak van jock itch?

Jock itch wordt veroorzaakt door dermatofyten, dezelfde schimmels die voetschimmel en ringworm veroorzaken.

Kan ik besmet raken met jock itch door geslachtsgemeenschap?

Ja. Jock itch kan worden overgedragen via elk soort contact met geïnfecteerde huid.

Welk type kleding is het beste om jock itch te voorkomen?

Losse kleding en ademende materialen houden je huid de hele dag droog.

Is jock itch een huidziekte?

Jock itch is een schimmelinfectie van de huid veroorzaakt door besmettelijke schimmels.

Wat zijn de symptomen van jock itch?

Symptomen van jock itch zijn jeukende, rode, opgezwollen, schilferige plekken op de huid die soms gaan etteren of blaren vormen. Soms zijn de huidzones die aangetast zijn door jock itch ongewoon donker of licht.

Hoe werkt Lamisil tegen jock itch?

Lamisil bevat het actieve ingrediënt terbinafine. Terbinafine heeft een schimmeldodend effect, wat betekent dat het de schimmel doodt, in tegenstelling tot schimmelwerende actieve ingrediënten die de schimmelgroei remmen. Na 7 dagen gebruik blijft terbinafine nog eens 7 dagen aanwezig in de aangetaste huid en blijft het de ziekteverwekkers bestrijden.

Kan ik jock itch voorkomen?

Je kunt het risico op jock itch verminderen door het gebied schoon en droog te houden na het douchen of sporten, minstens één keer per dag van ondergoed te wisselen en geen handdoeken en andere persoonlijke spullen met anderen te delen.

Kan ik besmet raken met jock itch door contact met lakens, handdoeken of kleding?

Ja. Deel deze of andere persoonlijke voorwerpen niet met iemand die jock itch heeft.

Veelgestelde vragen over ringworm

Wat veroorzaakt ringworm?

Ringworm is een ringvormige schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door filamenteuze schimmels.

Wie kan besmet raken met ringworm?

Iedereen kan besmet raken met ringworm, maar de infectie komt vaker voor bij kinderen. Als je vermoedt dat je kind ringworm heeft, neem dan contact op met een arts.

Kan ik mijn kinderen behandelen met Lamisil?

Lamisil Voetschimmelcrème is goedgekeurd voor patiënten vanaf 12 jaar. Lamisil Once en Lamisil Voetschimmelspray worden niet aanbevolen voor kinderen en adolescenten.

Welke medicatie kan ik gebruiken om ringworm te behandelen?

Behandel ringworm met Lamisil Voetschimmelcrème of spray. Dezelfde producten worden ook gebruikt om voetschimmel te behandelen.

Hoe manifesteert een ringworminfectie zich?

Ringworm wordt gekenmerkt door een karakteristieke ronde, rode uitslag met lichtere huid in het midden.

Hoe ziet ringworm er bij dieren uit?

Ringworm manifesteert zich bij dieren als ronde plekken zonder of met een sterk uitgedunde vacht.

Is ringworm besmettelijk?

Ja. Ringworm is een besmettelijke schimmelinfectie die zich bijvoorbeeld verspreidt door direct huidcontact met een besmet persoon of dier, of indirect via een handdoek of iets dergelijks.

Hoe werkt Lamisil tegen ringworm?

Lamisil bevat het actieve ingrediënt terbinafine. Terbinafine heeft een schimmeldodend effect, wat betekent dat het de schimmel doodt, in tegenstelling tot schimmelwerende middelen die de schimmelgroei remmen. Lamisil blijft in de huid na de gebruiksperiode van 7 tot 14 dagen en bestrijdt de ziekteverwekkers.

Hoe kan ik ringworm voorkomen?

Was regelmatig je handen, draag schone, ademende kleding en vermijd contact met besmette dieren. Deel geen handdoeken, kleding of andere persoonlijke voorwerpen met iemand die ringworm heeft.

Kan ik ringworm krijgen van mijn huisdier?

Ja. Ringworm kan overgedragen worden door een dier aan te raken dat ringworm heeft.

Wat zijn de symptomen van ringworm?

Ringworm verschijnt aanvankelijk als een platte, schilferige plek op de huid die soms rood en jeukerig is. Deze plek krijgt een licht opstaande rand die zich naar buiten toe uitbreidt om een ring te vormen. De omtrek van de ring kan onregelmatig zijn en de binnenkant kan licht en schilferig zijn of rode bultjes hebben. Soms ontwikkelen zich meerdere ringen tegelijkertijd, die elkaar kunnen overlappen.

Op welke delen van het lichaam kan een ringworminfectie voorkomen?

Ringworm kan voorkomen op het bovenlichaam, handen, armen en benen.

Is ringworm een huidziekte?

Ja. Ringworm is een besmettelijke schimmelinfectie van de huid.

Wat gebeurt er als ringworm niet behandeld wordt?

Een onbehandelde ringworminfectie kan leiden tot een secundaire bacteriële infectie genaamd erysipelas. Ringworm is meestal goed te behandelen met een schimmelwerend middel zoals Lamisil crème eenmaal daags gedurende 7 dagen of Lamisil Voetschimmelspray eenmaal of tweemaal daags gedurende 7 dagen.