Naar inhoud gaan
background-Population-at-risk

Voetverzorging voor mensen met diabetes

Voor diabetici kunnen schimmelinfecties een veelvoorkomend probleem zijn. Als deze infecties onbehandeld blijven, kunnen ze ernstige problemen voor de voeten veroorzaken.

Speciale zorg voor diabetische voeten
Als je diabetes hebt, is de zorg voor je voeten uiterst belangrijk en moet dit een integraal onderdeel zijn van je dagelijkse verzorgingsroutine. Schimmelinfecties zijn een veelvoorkomende aandoening bij diabetici en kunnen, als ze onbehandeld blijven, leiden tot ernstigere voetproblemen

Voetschimmel – wat je moet weten:

Leven met diabetes voelt soms als een fulltime baan. Laat voetschimmel de zaken niet ingewikkelder maken. Informeer jezelf en onthou de volgende tips om voetschimmel en andere voetproblemen te voorkomen.

Diabetici hebben een verhoogd risico op voetschimmel

Diabetici hebben een verhoogd risico op voetschimmel. De infectie kan echter worden genezen met schimmeldodende middelen zoals Lamisil.

Voetschimmel veroorzaakt een droge, gebarsten huid,

Voetschimmel veroorzaakt een droge, gebarsten huid, waardoor diabetici vatbaarder zijn voor ernstigere aandoeningen zoals bacteriële infecties of zelfs zweren.

Jeuk en een branderig gevoel zijn veelvoorkomende symptomen van voetschimmel

Jeuk en een branderig gevoel zijn veelvoorkomende symptomen van voetschimmel. Mensen met neuropathieën (zenuwaandoeningen) zien deze symptomen echter gemakkelijk over het hoofd.

Voetschimmel behandelen met hydraterende crème of niet-medicinaal poeder

Voetschimmel behandelen met hydraterende crème of niet-medicinaal poeder wordt niet aanbevolen. Om de infectie te bestrijden zijn schimmeldodende middelen zoals Lamisil nodig.

Als je diabetes hebt en je je zorgen maakt over een voetschimmelinfectie, raadpleeg dan je arts voordat je een vrij verkrijgbaar schimmeldodend middel gebruikt. Overleg met je arts is vooral belangrijk als je neuropathie, vaatziekten of voetafwijkingen hebt.

testen van de bloedsuikerspiegel

Voetverzorging voor diabetici

“Diabetici zijn bijzonder gevoelig voor problemen met de bloedsomloop, wat een droge en gebarsten huid kan veroorzaken. Dit maakt het makkelijker voor de schimmel om zich tussen de tenen te nestelen. Daarom hebben diabetici een verhoogd risico op voetschimmel.

Diabetes kan ook zenuwbeschadiging veroorzaken, waardoor het vermogen om kleine huidletsels op te sporen, waardoor ziekteverwekkers van de voetschimmel de huid kunnen binnendringen, afneemt. Door de oppervlakkige sensorische stoornissen merken diabetici de symptomen van een voetschimmel vaak pas laat op.

Daarom is het sterk aan te raden dat diabetici hun voeten dagelijks onderzoeken en regelmatig een podotherapeut bezoeken. Podotherapeuten zijn gespecialiseerd in medische voetverzorging en voetschimmelpreventie en helpen je om geneesmiddelen op de juiste manier te gebruiken.”

Tips voor preventieve voetverzorging

De beste manier om schimmelinfecties te bestrijden is preventie. Tips voor gezonde en schimmelvrije voeten.

Onderzoek je voeten elke dag grondig

Onderzoek je voeten elke dag grondig, ook tussen de tenen. Gebruik een spiegel of vraag iemand om hulp als je je voetzolen niet kunt zien. Als je roodheid, zweertjes, zwelling, blaren, pijnlijke plekken of iets anders ongewoons ziet, neem dan contact op met je huisarts.

Draag schone katoenen sokken en verwissel ze de hele dag door als je voeten zwellen

Draag schone katoenen sokken en verwissel ze de hele dag door als je voeten zwellen.

Vermijd op blote voeten te lopen, vooral in openbare natte ruimtes zoals douches of zwembaden.

Vermijd op blote voeten te lopen, vooral in openbare natte ruimtes zoals douches of zwembaden.

Producten voor de behandeling van voetschimmel